20 weken echo

De 20 weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd en is ook onderdeel van de prenatale screening (www.pns.nl).   Met de 20-weken echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij je kindje. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen, de groei van je kindje en of er voldoende vruchtwater is. Iedere zwangere vrouw krijgt de 20 wekenecho aangeboden. Je kiest zelf of je er gebruik van wilt maken.

Het onderzoek
De 20 weken echo is een uitwendige echo, de echo wordt doorgaans gemaakt als je ongeveer 18-22 weken zwanger bent. De meest optimale periode is rond 20 weken zwangerschap. Voor dit onderzoek is het handig om een lege blaas te hebben. Zoals eerder gezegd wordt er uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van je kindje, we kunnen afwijkingen als open ruggetje, een open schedel of een waterhoofd opsporen. Ook controleren we op hartafwijkingen, breuken of gaten in het middenrif en de buikwand, en op afwijkingen aan nieren, botten, armen en benen.

 

De uitslag

Je krijgt de uitslag direct na de echo. Bij een afwijkende bevinding kun je in aanmerking komen voor verder onderzoek. Meestal is dit een uitgebreid echoscopisch onderzoek. De officiële naam voor dit vervolgonderzoek is geavanceerd ultrageluidonderzoek (GUO). Wij verwijzen dan naar een Centrum voor Prenatale  Diagnostiek, het MCL (Leeuwarden) of het UMCG (Groningen).

Hoe betrouwbaar is de 20-weken echo?
Helaas geeft een 20 wekenecho geen absolute zekerheid over de gezondheid van je kindje. Hoe groot is de kans dat een aangeboren lichamelijke afwijking ontdekt wordt? Dit is afhankelijk van de afwijking. Bijvoorbeeld: de kans dat een open ruggetje ontdekt wordt, is ongeveer 90 op de 100. De kans dat een hartafwijking ontdekt wordt, is ongeveer 25 tot 50 op de 100, afhankelijk van de ernst van de afwijking.

De 20 weken echo wordt in tegenstelling tot de combinatietest wel vergoed.

Meer weten over de 20 weken echo?