Anticonceptie

Wil je (nog) niet zwanger worden of ben je niet tevreden over je huidige anticonceptiemethode dan kun je bij ons terecht voor een anticonceptieconsult. We bespreken de verschillende mogelijkheden en kijken wat bij jou en je lichaam past. Ben je onlangs bevallen, dan bespreken anticonceptie ook in de kraamweek of bij de nacontrole.

Soms is een bepaalde vorm van anticonceptie minder geschikt. Geef je bijvoorbeeld borstvoeding, dan wordt de combinatiepil, anticonceptiepleister en de anticonceptiering afgeraden. De minipil, de spiraal, het anticonceptiestaafje (Implanon) of het condoom zijn dan meer geschikt. 

Zoals je ziet zijn er verschillende vormen van anticonceptie, er valt dus wat te kiezen. Op www.anticonceptie.nl vind je uitgebreide informatie en een handige checklist die je kunt gebruiken als voorbereiding op het gesprek. Na afloop krijg je direct het recept voor de gekozen anticonceptiemethode mee en maken we een afspraak voor plaatsing (bij spiraal of anticonceptiestaafje) of evaluatie bij andere anticonceptiemethodes. 

Noodanticonceptie 

Heb je onbeschermde seks gehad en wil je op dit moment niet zwanger worden, dan kun je gebruik maken van noodanticonceptie. De meest betrouwbare vorm is de koperspiraal, wanneer deze binnen 120 uur (5 dagen) na de onbeschermde seks wordt geplaatst. De spiraal kun je vervolgens blijven gebruiken als reguliere anticonceptiemethode, of laten verwijderen tijdens de eerstvolgende menstruatie. 

Ook kun je gebruik maken van de een pil (“morning after pil”). Neem levonorgestrel bij voorkeur binnen 12 uur na de onbeschermde seks en uiterlijk binnen 72 uur in. Of ulipristal binnen 120 uur na de onbeschermde seks. De “morning after” pil is verkrijgbaar bij de apotheek of drogisterij. Lees voor gebruik de bijsluiter of er voor jou contra-indicaties van toepassing zijn en wat de bijwerkingen zijn. 

Tarieven*

Anticonceptieconsult en evaluatie € 25,00

Plaatsen spiraal of anticonceptiestaafje (Implanon) en evaluatie € 63,35 

Kinderwensconsult inclusief verwijderen spiraal of anticonceptiestaafje (Implanon) € 63,35 

* De kosten voor anticonceptiezorg worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars. Check bij je eigen verzekering of dit ook voor jou geldt.