Borstvoeding afbouwen

Veel moeders geven de eerste drie maanden borstvoeding. Of je kort borstvoeding hebt gegeven of juist een lange tijd, er komt een moment dat je gaat stoppen met de borstvoeding. Dat besluit kan best emotioneel zijn, vooral als je noodgedwongen moet stoppen. Wat de reden ook is, als je het besluit genomen hebt om geen borstvoeding meer te geven, moet je de melkproductie afbouwen.
Wanneer je kindje bij je drinkt, kun je de borstvoeding afbouwen en stap voor stap vervangen door flesvoedingen. Je kunt borstvoeding het best volgens een schema afbouwen. Onderstaand schema is daarbij een handige leidraad. Je kiest een voeding die je wil laten vervallen en je geeft een flesje kunstvoeding in plaats van de borst. Als een van de voedingen aan de borst al niet zo lekker liep, bijvoorbeeld die aan het einde van de middag, kun je die voeding als eerste vervangen. Het is belangrijk dat je het nieuwe schema minimaal een week aanhoudt voordat je weer een voeding vervangt.

Schema stoppen met borstvoeding
Schema voor het afbouwen van borstvoeding naar flesvoeding.

Zeker als je gedeeltelijk borstvoeding wilt blijven geven, doe je er verstandig aan heel langzaam af te bouwen. In dat geval kun je over één stap gerust twee of drie weken doen. Wanneer je te snel afbouwt, kan het zijn dat je voeding te snel terugloopt. Een ander risico van te snel afbouwen is dat je last kunt krijgen van pijnlijke stuwing of een borstontsteking, omdat de melk zich ophoopt. Maak je borsten in dat geval een aantal keer goed leeg, door vaker aan te leggen of te kolven. Doe dat net zo lang tot de pijn of ontsteking weg is. Helaas bevorder je hiermee ook de melkproductie.

Bij problemen kun je altijd terecht bij een lactatiekundige. Of kijk op de volgende sites: *

Meer informatie of het afbouwen van borstvoeding?