Complicaties bij de bevalling

Bevallen is waarschijnlijk één van de spannendste dingen die je in je leven zult meemaken. Kinderen krijgen is sowieso al een life-event, maar ook de onvoorspelbaarheid van wat er precies gebeuren gaat, is voor veel vrouwen een uitdaging.

Uiteraard hoop je op een voorspoedige bevalling voor jou en je kindje, maar een paar procent van alle vrouwen krijgt helaas toch te maken met complicaties. Sommige complicaties hebben geen spoed, bijvoorbeeld wanneer je weeën niet krachtig genoeg zijn en je extra weeënhormoon nodig hebt.

Er zijn echter ook complicaties waarbij er wel sprake is van spoed. Voor de moeder is dit met name hevig bloedverlies na de bevalling en voor de baby is dit wanneer deze in nood komt tijdens de bevalling of met een slechte start geboren wordt.

Het is belangrijk om te weten dat deze complicaties zeldzaam zijn en dat wij als verloskundigen opgeleid zijn om ze tijdig te herkennen, om zo op tijd te kunnen verwijzen naar specialistische zorg. Treedt er onverwacht een complicatie op, dan zijn wij ook opgeleid om snel te kunnen handelen en de eerste spoedzorg te kunnen geven, voordat andere zorgverleners het van ons overnemen. Uit onderzoek blijkt dat het hierbij niet uitmaakt of je thuis of poliklinisch bevalt.

We weten dat het heel belangrijk is dat je overzicht houdt over wat er met je gebeurt. We zullen dan ook altijd ons best doen om jou en je partner zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Soms is er echter alleen maar tijd voor handelen. Dat doen we dan uiteraard altijd in het belang van jullie. Achteraf nemen we uitgebreid de tijd om dit met jullie na te bespreken en al jullie vragen te beantwoorden.