Ovulatie berekenen

Om je kans op zwanger worden te vergroten is het handig om je ovulatie (eisprong) te berekenen. Een menstruatiecyclus heeft een aantal dagen waarop de kans op bevruchting het grootst is, namelijk een aantal dagen voor de eisprong tot 2 dagen erna. Als een vrouw zwanger wil worden is het dus zinvol om te weten wanneer je het beste gemeenschap kan hebben. Andersom helpt het ook vrouwen die niet zwanger willen worden. Dan weet je wanneer je beter geen gemeenschap of onbeschermd gemeenschap kan hebben. Dit kan helpen een ongewenste zwangerschap te voorkomen, al biedt rekenen geen garantie.

Kalendermethode

De meest eenvoudige manier om je ovulatie te berekenen is: neem ‘de eerste dag van je laatste menstruatie’ en tel hier 14 dagen bij op. Deze methode heet de kalendermethode. Helaas is deze methode niet precies genoeg omdat elke vrouw een eigen menstruatiecyclus heeft. Maar zij geeft wel een indicatie in welke periode de ovulatie zal zijn. Online zijn ook diverse ovulatiecalculators beschikbaar.

Andere methoden

Andere, meer nauwkeurige methoden voor het berekenen van je eisprong zijn:

  • De temperatuurmethode. Net na de eisprong stijgt je basale lichaamstemperatuur (dat is de temperatuur van het lichaam in rust, gemeten in de ochtend voor het opstaan) met ongeveer 0,2 tot 0,5 graad. Als je elke morgen trouw je temperatuur opneemt, kun je precies zien wanneer de eisprong is.
  • Door de structuur van baarmoederhalsslijm in de gaten te houden. Tijdens de cyclus verandert het slijm dat uit de baarmoederhals komt van kleur en samenstelling. Dit is heel specifiek tijdens de vruchtbare dagen. Dit slijm wordt cervixslijm genoemd. Met een beetje oefening kun je aan het cervixslijm zien wanneer je vruchtbaar bent.
  • Door een ovulatietest te gebruiken. Je gebruikt ze op dezelfde manier als de zwangerschapstest.

Meer weten over het berekenen van je ovulatie?