Zwangerschapstest

Wanneer is het zinvol om een zwangerschapstest te doen?

Het beste is om te testen als je één dag of meer overtijd bent. De zwangerschapstest reageert op het HCG-hormoon in je urine. Als je zwanger bent, heb je elke dag meer van dat hormoon in je urine. Zodra je echt overtijd bent, bevat je urine genoeg HCG om de test positief te laten zijn.

HCG hormoon

Het HCG  is een hormoon dat in grote hoeveelheden aangemaakt wordt door zwangere vrouwen en om deze reden wordt het ook wel het zwangerschapshormoon genoemd. Een zwangerschapstest spoort de aanwezigheid van HCG in het bloed of in de urine op. Het hormoon speelt een grote rol in de bescherming van het embryo. Het is ook verantwoordelijk voor de eerst zwangerschapsverschijnselen, zoals misselijkheid en vermoeidheid. Wanneer je zwanger bent is het HCG-hormoon soms al na 2 weken na de bevruchting te vinden in je urine. Je bent dan pas 1 dag over tijd. Alle zwangerschapstesten zijn hierop gebaseerd. Wanneer het hormoon in je urine aanwezig is, zul je bij de test een gekleurd streepje of stipje zien. Dus een positieve uitslag, hoe vaag het streepje ook is, betekent zwanger! Lees de zwangerschapstest niet meer af als de tijd is verstreken, want de kans is groot dat je begint te twijfelen door het mogelijke

Welke zwangerschapstest?

Voor een zwangerschapstest kun je bij de drogist of apotheek in je buurt terecht. De meeste supermarkten hebben de test ook in hun assortiment. Je kunt ze ook online bestellen als je liever niet wilt dat iemand ziet dat je een zwangerschapstest koopt. Er zijn diverse merken op de markt, o.a. Clearblue, Predictor, Testjezelf, Sensitest en allerlei huismerken. Qua kwaliteit ontlopen ze elkaar niet.