Sauna tijdens de zwangerschap

De sauna is een prima plek om te ontspannen. Maar mag je ook naar de sauna als je in verwachting bent?

Ben je nog nooit of heel weinig naar de sauna geweest, dan is het geen goed idee om naar de sauna tijdens zwangerschap te gaan. Je lichaam krijgt het dan te zwaar: het moet omgaan met je zwangerschap én wennen aan de sauna. Dat is te veel van het goede.

Ga je regelmatig naar de sauna, dan kun je hiermee doorgaan als je zwanger bent. Dit geldt natuurlijk alleen als je gezond bent en geen last hebt van een verhoogde bloeddruk of andere zwangerschapscomplicaties. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

  • Ga het liefst niet in de eerst 3 maanden
  • Blijf niet te lang (maximaal 10 minuten) in het ‘zweethok’
  • Liever geen infrarood sauna
  • Niet lang onder de zonnebank

Het risico is namelijk dat je eigen lichaamstemperatuur teveel stijgt, er ontstaat een soort kunstmatige koorts en dat kan gevaarlijk zijn voor je ongeboren kind. Luister naar je lichaam, bij klachten altijd stoppen!

Na het lezen van alle waarschuwingen zou je je bijna afvragen waarom je überhaupt nog naar de sauna zou gaan als je zwanger bent. Toch zijn er zeker voordelen. Je verliest in de sauna veel vocht en dat voorkomt dat je teveel vocht vasthoudt. Ook is een saunabezoek goed voor je bloedsomloop en natuurlijk kun je er heerlijk ontspannen.

Wil je meer weten over een bezoek aan de sauna tijdens de zwangerschap?