Zwangerschap en prenatale screening

Vroeg in de zwangerschap heb je een uitgebreid informatiegesprek met je verloskundige, waarin op alle mogelijkheden van prenatale screeningstesten wordt ingegaan. Deze testen omvatten de niet invasieve prenatale test (NIPT), de 13 wekenecho en de 20 wekenecho. Je mag zelf kiezen of je de testen wilt.

Tijdens het gesprek leggen we de verschillen uit tussen de onderzoeken en ook wat de uitkomsten betekenen. Wij begeleiden jullie, zodat jullie uiteindelijk een goed geïnformeerde keuze kunnen maken. Dat heet counseling. Vervolgens beslis je samen met je partner of jullie screening willen – en zo ja welke. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen: wat betekent een afwijkende uitslag voor ons, willen we het van tevoren weten?

Je kunt voorbereiden op het gesprek door bijvoorbeeld op deze website van het ministerie van VWS te kijken.

Hieronder volgt beknopte informatie over de mogelijke screening:

NIPT

De Niet Invasieve Prenatale Test, afgekort NIPT, is een nieuwe test waarbij in het bloed van de zwangere gekeken kan worden naar DNA afkomstig van de placenta. Het DNA van de placenta is in principe gelijk aan dat van het kind. Zo kun je onderzoeken of het ongeboren kind mogelijk het Down-, Edwards- of Patausyndroom heeft.

Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap. In Nederland doe je dan automatisch mee aan het TRIDENT-2 onderzoek en geef je toestemming dat jouw gegevens gebruikt mogen worden voor wetenschappelijk onderzoek. Overigens is dit onderzoek niet altijd mogelijk. Kijk voor meer informatie op meerovernipt.

De test kost €175,00 en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar

13 wekenecho

 

Vanaf 1 september 2021 krijg je een echo aangeboden rond de 13e week van de zwangerschap. Dit aanbod komt naast de al bestaande 20 wekenecho om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien. De 13 wekenecho is onderdeel van een landelijke wetenschappelijke studie.

De echo kan door onze gespecialiseerde echoscopisten op de praktijk uitgevoerd worden. Als de echoscopist een lichamelijke afwijking bij het ongeboren kind vermoedt, krijgt je vervolgonderzoek aangeboden. Dit vindt plaats in het MCL of het UMCG. 

Wetenschappelijke studie

Je kan de 13 wekenecho alleen krijgen als je meedoet aan de wetenschappelijke studie en toestemming geeft voor het gebruik van je gegevens. Deze gegevens worden gebruikt om de voor- en nadelen te bepalen van de 13 wekenecho. Het vroeg in de zwangerschap ontdekken van lichamelijke afwijkingen kan een voordeel zijn. Maar het kan ook leiden tot meer onrust en onzekerheid. 

Er zijn geen kosten verbonden aan dit onderzoek.

Meer informatie? 

Kijk op: www.pns.nl/  

De 20 wekenecho

De 20 wekenecho is een echo die tussen de 18 en 21 weken zwangerschap kan worden gedaan. Hierbij wordt gekeken of het kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Daarnaast worden groei en de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld. Als je dat wilt kun je bij deze echo ook het geslacht te weten komen. Bedenk dat het een medische echo is waarbij afwijkingen kunnen worden opgespoord. Meer informatie vind je in de folder 20 Wekenecho van het RIVM.

Dit onderzoek wordt wel vergoed door de zorgverzekeraar.

Meer weten over counseling bij Verloskundig Centrum Sneek?