Harde buiken tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap voel je de spieren van de baarmoeder af en toe samentrekken. Dit zijn ‘harde buiken’. Harde buiken geven geen ontsluiting. Naarmate je uitgerekende datum dichterbij komt, kun je vaker last krijgen van harde buiken. Ze worden dan ook gevoeliger. Zeker in de laatste weken zijn harde buiken vrij normaal. Harde buiken kunnen geen kwaad. Sterker nog: ze zijn zelfs bevorderlijk voor de hersenontwikkeling van je baby.

Neem contact met ons op als je ongerust bent. Maar in ieder geval als de harde buiken met een duidelijke regelmaat terugkomen (om de 10 min) of pijnlijk zijn en je minder dan 37 weken zwanger bent.

Tips bij harde buiken:

  • De belangrijkste tip bij harde buiken is ontspanning, rust en warmte. Bij warmte ontspannen de spieren en dus ook die van je baarmoeder. Een kruik‚ hittepit of een paar warme handen zorgen ervoor dat de harde buik afneemt. Een warme douche of een warm bad zijn ook ontspannend.
  • Zorg voor voldoende rust voor je lichaam en geest. Als je een toename in het aantal harde buiken merkt, zie dit dan als een signaal van je lichaam en ga het even wat rustiger aan doen.
  • Soms is het fijn om je buik te ondersteunen: door de ondersteuning zal hij minder geprikkeld worden en zullen de harde buiken wellicht ook afnemen. Ondersteunende banden zijn in veel zwangerschapswinkels te krijgen.