13-wekenecho

31-07-2021

In de podcast van Krachtig Bevallen blikt Andrea al vooruit op de 13-wekenecho. Inmiddels komt de invoering steeds dichterbij en willen we jullie er graag iets meer over vertellen.

De 13-wekenecho wordt vanaf 1 september aangeboden als onderdeel van de IMITAS-studie. Er wordt bij de 13-wekenecho net als bij de 20-wekenecho onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij de ongeboren baby. 

De echo kan tussen de 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen zwangerschap gedaan worden en duurt ongeveer 30 minuten. Bij 5 op de 100 zwangeren wordt iets gezien wat op een afwijking zou kunnen wijzen. Er wordt dan vervolgonderzoek aangeboden. Soms kan niet alles goed in beeld gebracht worden. Vervolgonderzoek is dan niet nodig. Bij de 20-wekenecho wordt dit opnieuw bekeken. 

In Nederland kan je alleen kiezen voor de 13-wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS-studie. Die studie doet onderzoek naar de voor- en nadelen van de 13-wekenecho. 

Vanaf 1 augustus starten wij met het informeren over de 13-wekenecho tijdens ons counselingsgesprek. Als je na het counselingsgesprek besluit voor een 13-wekenecho te kiezen, dan kan je een afspraak maken bij onze assistentes. 

Wil je meer informatie over de 13-weken echo? Kijk dan op https://www.pns.nl/13-wekenecho. Het luisteren van de podcast van Andrea kan je helpen om weloverwogen keuzes te maken en is dus zeer de moeite waard! 

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.