corona-vaccin & zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus dan niet zwangere vrouwen. Vooral zwangere vrouwen met een onderliggende ziekte (zoals diabetes of hart- en longziekten) hebben een hoger risico. Daarom was het advies tot nu toe om alleen zwangere vrouwen met onderliggende ziekten te vaccineren. Inmiddels weten we dat in de Verenigde Staten 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd met de mRNA-vaccins van Pfizer-BioNtech en Moderna. Er zijn daarbij geen ernstige bijwerkingen gemeld. Vanaf nu wordt daarom aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om – als zij hiervoor opgeroepen worden- zich te laten vaccineren, bij voorkeur met een mRNA-vaccin.

Meer informatie over vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap staat op de website  van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie). 

mRNA-vaccins en zwangerschap

De vaccins van Pfizer-BioNtech en Moderna tegen COVID-19 zijn mRNA-vaccins. Op basis van het werkingsmechanisme en de inmiddels verkregen gegevens over deze vaccins, bestaan er geen redenen om aan te nemen dat deze vaccins tegen COVID-19 schadelijk zouden zijn bij gebruik in de zwangerschap.

Over de veiligheid van het vaccin van Janssen tijdens de zwangerschap is op dit moment nog onvoldoende bekend. Het vaccin van AstraZeneca wordt gebruikt voor mensen boven de 60 jaar.

Als je je laat vaccineren tijdens je zwangerschap verzoeken we je om dit te melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Lareb doet onderzoek naar de veiligheid van vaccinaties en geneesmiddelen tijdens de zwangerschap. Alle zwangere vrouwen kunnen tijdens hun zwangerschap aan het onderzoek meedoen via Moeders van Morgen.

Bescherming baby na vaccinatie moeder

Pasgeboren baby’s zijn beschermd tegen infectieziekten door de antistoffen die zij krijgen van hun moeder via de placenta. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de maanden na de geboorte. We weten nog niet of dit voor de antistoffen na coronavaccinatie ook zo is, maar dat lijkt wel aannemelijk.

Vruchtbaarheid, IVF-behandeling en vaccinatie  

De vaccinatie heeft geen invloed op de vruchtbaarheid en de aanleg van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken (zogenoemde toxiteitsstudies) die door alle vaccinfabrikanten zijn uitgevoerd.  

Borstvoeding en vaccinatie

Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt en via de borstvoeding bij het kind kan komen.

Geen effect op de pil of andere anticonceptiemiddelen 

Vaccins hebben geen invloed op de werkzaamheid van de pil of andere anticonceptiemiddelen. En omgekeerd hebben de pil of andere anticonceptiemiddelen geen invloed op de werkzaamheid van het vaccin.

Deze informatie is afkomstig van het rivm.
Meer informatie kan je vinden op deverloskundige Q&A.
Verloskundige Myrte de Geus heeft zich volledig in Corona&Zwangerschap verdiept. Je kan veel informatie lezen op haar website jeverloskundige.nl. Daar kan je ook webinars bekijken.