Eerste hulp voor mannen

Bekijk hier 5 praktische tips

Tip 1: Goede voorbereiding is het halve werk

Als je straks met je bevallende vrouw naast je in de auto zit, heb je alle aandacht voor haar en het verkeer nodig. Zorg dat je al een keer een proefritje naar het ziekenhuis gereden hebt, leg een muntje voor de rolstoel klaar en zet het autostoeltje vast een keer in de auto.

Weet je thuis alles te vinden? Een kleine rondleiding door de babykamer is misschien een goed idee. Waar liggen de rompertjes, hydrofiele doeken en wat zit er eigenlijk in het kraampakket?

Tip 2: Blijf in de buurt

Ook al voel je je als man soms het vijfde wiel aan de wagen en denk je dat ze het zonder jou ook wel redden, blijf er toch altijd bij! Jij bent een belangrijk onderdeel van het proces en jouw aanwezigheid is echt van onschatbare waarde.

Tip 3: Help bij de communicatie

Jij kent je partner als geen ander. Jij ziet aan haar ogen of ze iets wel of niet fijn vindt. Dus als jij ziet dat er iets gebeurt wat haar stoort, dan is het fijn dat je dit aangeeft. Het helpt vaak om voorafgaand aan de bevalling al samen te bespreken wat jullie wensen zijn en dit vast te leggen in een geboorteplan.  

Je kunt ook als tolk fungeren. Bijvoorbeeld als de informatie van de verloskundige zorgverlener niet goed binnen lijkt te komen. Door de boodschap te herhalen kun je als partner soms beter doordringen. 

Tip 4: Zorg voor een veilige en rustige omgeving

Dit zorgt ervoor dat je vrouw nergens door wordt afgeleid. De hormonen blijven dan goed stromen, waardoor de bevalling kan vorderen. Dus houd storende factoren op afstand, zorg voor rust (ook bij jezelf) en beantwoord waar mogelijk vragen voor haar.

Tip 5: Coach haar!

Ademhaling is heel belangrijk bij het opvangen van de weeën. Vooral op het moment dat de weeën heftiger worden kan je daar als man goed ondersteunen.Herinner haar eraan dat ze goed moet inademen door de neus en moet uitademen door de mond.  

Natuurlijk is ook positieve feedback heel belangrijk! Dus benoem dat ze het goed doet en moedig haar aan om door te gaan. Realiseer je ook dat het geen voetbalwedstrijd is ;).