Echo's

Vorige pagina

20 weken echo

De 20 weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Met de 20-weken echo wordt onderzoek gedaan naar lichamelijke afwijkingen bij een ongeboren kind. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Ook wordt gekeken of het ongeboren kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Voorbeelden van afwijkingen die bij de 20 weken echo kunnen worden gezien:

  • open ruggetje;
  • open schedel;
  • waterhoofd;
  • hartafwijkingen;
  • breuk of gat in het middenrif;
  • breuk of gat in de buikwand;
  • ontbreken van of afwijken in de nieren;
  • afwijkingen aan armen of benen.

Het onderzoek
De 20 weken echo is een uitwendige echo, de echo wordt doorgaans gemaakt als je ongeveer 18-22 weken zwanger bent. De meest optimale periode is rond 20 weken zwangerschap. Voor dit onderzoek is het handig om een lege blaas te hebben.

De uitslag

Je krijgt de uitslag direct na de echo. Bij een afwijkende bevinding kun je in aanmerking komen voor verder onderzoek. Meestal is dit een uitgebreid echoscopisch onderzoek. De officiële naam voor dit vervolgonderzoek is geavanceerd ultrageluidonderzoek (GUO). In principe verwijzen wij naar  Prenatale  Diagnostiek in het Medisch Centrum Leeuwarden.

Hoe betrouwbaar is de 20-weken echo?
Hoe groot is de kans dat een aangeboren lichamelijke afwijking die het kind heeft, ontdekt wordt? Dit is afhankelijk van de afwijking. Bijvoorbeeld: de kans dat een open ruggetje ontdekt wordt, is ongeveer 90 op de 100. De kans dat een hartafwijking ontdekt wordt, is ongeveer 25 tot 50 op de 100, afhankelijk van de ernst van de afwijking.

Let op
De 20-weken echo is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen kunnen worden gezien.

Je kunt er voor kiezen deze echo rond de 20e week van je zwangerschap te laten doen. De 20 weken echo wordt in tegenstelling tot de combinatietest wel vergoed.

Meer weten over de 20 weken echo? Lees de folder of neem gerust contact met ons op!

Wilt u meer weten over ons en onze praktijk of echocentrum?