Vorige pagina

Onze echo's

Zwangerschapsecho’s zijn een belangrijk onderdeel van je zwangerschap. Bij ons kun je terecht voor de volgende zwangerschapsecho’s:

Prenatale screening
Als je zwanger bent kun je je ongeboren kind te laten onderzoeken, de prenatale screening. Zo onderzoeken we hoe groot de kans is op het krijgen van een kindje met Downsyndroom, een open ruggetje of een andere aangeboren aandoening. Deze onderzoeken worden prenatale screening op Downsyndroom en lichamelijke afwijkingen genoemd. Alle zwangere vrouwen kunnen vragen om een prenataal screeningsonderzoek. Lees alles over de prenatale screening.

20 weken echo
De twintig weken echo is een uitgebreide medische echo waarbij gekeken wordt of de baby geen aangeboren afwijkingen heeft (voor zover ze dat op een echo kunnen zien). Er wordt onder andere gekeken naar de hersenen, het hart, andere belangrijke organen en het aangezicht. Deze echo is niet verplicht. Lees meer over de 20 weken echo.

Combinatietest zwangerschap
De combinatietest is een test tussen de 11e en 14e week van de zwangerschap die bestaat uit een echo (de nekplooimeting) en een bloedonderzoek (serumtest). De uitkomsten van die twee tests geven aan of jouw kind een verhoogde kans heeft op een chromosoomafwijking. De bekendste is het syndroom van Down. Lees meer over de combinatietest.

Termijnecho
Meestal krijg je de termijnecho na het intakegesprek met de verloskundige in onze eigen praktijk. Over het algemeen vindt de termijnecho plaats tussen de 9 en 12 weken zwangerschap. In deze periode groeit elk vruchtje ongeveer gelijk, zodat je met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kunt vaststellen.

Wanneer je de echo krijgt, hangt af van de eerste dag van je laatste menstruatie en je cyclus. Hoe later je de termijnecho hebt, des te verder is je baby ontwikkeld. Lees hier meer over de termijnecho.

Pretecho

LET OP : momenteel bieden wij geen pretecho's ivm Corona
Als je vroeg in de zwangerschap het geslacht van je baby wilt weten, dan kun je bij ons vanaf 16 weken zwangerschap een geslachtsbepaling laten uitvoeren. Maar ook als je later in de zwangerschap nog eens wil kijken kun je een afspraak voor een echo maken. Tevens is het mogelijk om een opname van de echo te laten maken. Lees hier meer over de pretecho.

En verder worden nog echo’s uitgevoerd als

Groeiecho
Wanneer een groeicontrole wordt verricht, worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte gemeten. Op die manier wordt duidelijk of het kindje volgens verwachting groeit. De groeicontrole kan op verzoek van de verloskundige meerdere keren herhaald worden, zodat er een goed beeld van de groei van het kindje ontstaat: een groeicurve. Tevens wordt de hoeveelheid vruchtwater bepaald. Een echo groeicontrole kan plaatsvinden tussen 22 en 40 weken.

Liggingsecho
Als rond de 35 weken zwangerschap het vermoeden bestaat dat de baby niet met het hoofdje naar beneden ligt wordt een liggingsecho gemaakt. 

Uitvoering van de echo’s
Alle bovenstaande echo’s worden gemaakt door gekwalificeerde  echoscopistes binnen onze praktijk. Meer weten over zwangerschapsecho’s bij Verloskundig Centrum Sneek? Neem gerust contact op! 

Wilt u meer weten over ons en onze praktijk of echocentrum?