Zwanger worden

Vorige pagina

Zwangerschapstest

Wanneer is het zinvol om een zwangerschapstest te doen?
Het beste is om te testen als je één dag of meer overtijd bent. De zwangerschapstest reageert op het HCG-hormoon in je urine. Als je zwanger bent, heb je elke dag meer van dat hormoon in je urine. Zodra je echt overtijd bent, bevat je urine genoeg HCG om de test positief te laten zijn.

HCG-hormoon
Het HCG  is een hormoon dat in grote hoeveelheden aangemaakt wordt door zwangere vrouwen en om deze reden wordt het ook wel het zwangerschapshormoon genoemd. In het prille begin van de zwangerschap – vanaf de innesteling – wordt het zwangerschapshormoon geproduceerd door het embryo en later zal de placenta deze taak over nemen. Een zwangerschapstest spoort de aanwezigheid van HCG in het bloed of in de urine op.

Het hormoon speelt een grote rol in de bescherming van de embryo. Het is ook verantwoordelijk voor de eerst zwangerschapsverschijnselen, zoals misselijkheid en vermoeidheid.

Wanneer je zwanger bent is het HCG-hormoon soms al na 2 weken na de bevruchting te vinden in je urine. Je bent dan pas 1 dag over tijd.

Alle zwangerschapstesten zijn hierop gebaseerd en zullen als uitslag een gekleurd streepje of stipje tonen, wanneer het hormoon in je urine aanwezig is. Zwangerschapstesten kunnen derhalve wel eens ten onrechte ‘melden’ dat je niet zwanger bent, maar nooit andersom.

Uitslag zwangerschapstest aflezen
Een zwangerschapstest toont een streepje of plusje als er HCG aanwezig is in de urine. HCG komt niet voor in je lichaam als je niet zwanger bent. Dus een positieve uitslag, hoe vaag het streepje ook is, betekent ZWANGER! Het streepje kan niet ontstaan als je niet zwanger bent.

Lees de zwangerschapstest niet meer af als de tijd is verstreken, want de kans is groot dat je begint te twijfelen door het mogelijke indrooglijntje dat je ziet. Zo’n indrooglijntje is in geen enkel geval een positief resultaat!

Welke zwangerschapstest?
Bij de drogist of apotheek in je buurt, kun je altijd terecht. Ook de meeste supermarkten hebben de zwangerschapstest in hun assortiment. Als je liever niet wilt dat iemand ziet dat je een zwangerschapstest koopt, dan is online bestellen erg gemakkelijk en discreet. Er zijn diverse merken op de markt, o.a. Clearblue, Predictor, Testjezelf, Sensitest en diverse huismerken. Qua kwaliteit ontlopen ze elkaar niet. 

Wilt u meer weten over ons en onze praktijk of echocentrum?