Zwanger zijn

Vorige pagina

Centering Pregnancy: een andere manier van prenatale zorg

Vanaf januari 2013 zijn wij gestart met Centering Pregnancy, zorg waarbij de zwangerschapscontroles (zoals bijvoorbeeld bloeddrukmeting en groei van de baby) uitgebreid worden met extra tijd en aandacht binnen een groepsbijeenkomst. De bijeenkomsten vervangen een deel van de 1 op 1 afspraken die je anders met een verloskundige zou hebben. 

In kleine groepen maakt je gedurende 10 bijeenkomsten kennis met de verloskundige en andere zwangere vrouwen met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur, de laatste bijeenkomst is na de bevalling. In de groep worden vragen, zorgen en oplossingen besproken die belangrijk zijn voor jou, je zwangerschap en je baby. De bijeenkomsten worden geleid door de verloskundige samen met een andere zorgverlener, zoals een kraamverzorgster of praktijkassistente. Soms wordt er iemand uitgenodigd om te komen praten over een specifiek onderwerp, soms wordt er een video vertoond.

Voordelen van Centering Pregnancy
Met Centering Pregnancy ontmoet je andere zwangere vrouwen. Je kunt met hen ervaringen delen en zo nodig kunnen jullie elkaar ondersteunen. Het kan fijn zijn om te horen dat je niet de enige bent met bepaalde klachten of onzekerheden. Bovendien kan het een begin zijn van nieuwe levenslange vriendschappen. De afspraken zijn voor alle negen bijeenkomsten al ruim van tevoren bekend.

Je hebt tijdens Centering Pregnancy langer contact met de verloskundige dan in de 1 op 1 controles.  Je krijgt in totaal 17 uur meer zorg dan bij individuele verloskundige zorg. Meer persoonlijke aandacht. Een verloskundige kan in 2 uur tijd veel beter en dieper ingaan op vragen, dan in de 15 minuten van een gewone afspraak.

De groepsbijeenkomsten dragen bij aan meer vertrouwen in jezelf, je zwangerschap en de bevalling en je rol als moeder/vader. Uit onderzoek blijkt dat Centering Pregnancy bijdraagt aan het voorkomen van vroeggeboorten.

Meer weten over Centering Pregnancy?
We nodigen je van harte uit om deel te nemen aan deze bijeenkomsten. Als je nog vragen hebt neem gerust contact met ons op.  

Wilt u meer weten over ons en onze praktijk of echocentrum?