Kans op miskraam

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. Je merkt dit meestal het eerst aan een gevoel alsof je ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn. Zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid nemen soms af vlak voor een miskraam. Soms gebeurd er niets en wordt pas tijdens de eerste echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is.

Oorzaak van een miskraam
De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een afwijking in de chromosomen die toevallig is ontstaan bij de bevruchting van de eicel. Dit leidt tot een stoornis in de aanleg van de zwangerschap waardoor de zwangerschap niet verder kan groeien en wordt afgestoten. Dit komt voor bij 1 op de 10 zwangerschappen. In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam

Voorkomen van een miskraam
Een miskraam is veelal niet te voorkomen. Medicijnen of maatregelen zoals bedrust of stoppen met werken zijn dan ook niet nodig. Wel kun je zorgen voor een goede start van je zwangerschap door meer te weten van risico’s tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk gezond te leven en gevarieerd te eten, niet overmatig drinken, niet roken en geen medicijnen innemen zonder overleg.

Bang voor een miskraam?
Als je denkt dat je een miskraam krijgt, kun je ons altijd bellen. Het is belangrijk dat je ons altijd belt bij:

  • Aanhoudende buikpijn
  • Koorts boven 38 graden bij of na een miskraam
  • Erg hevig bloedverlies
  • Ongerustheid: Altijd als je ongerust bent over het verloop van de miskraam of wanneer je het prettig vindt om er even over te praten bel dan met de dienstdoende verloskundige van de praktijk.