Zwanger zijn

Vorige pagina

Zwangerschap en prenatale screening

Vroeg in de zwangerschap vindt er een uitgebreid informatiegesprek (counseling) met je verloskundige plaats, waarin op alle mogelijkheden van de prenatale screeningstesten wordt ingegaan. De prenatale screeningstesten bestaan uit de NIPT, de combinatietest en de 20 weken echo. Voor de testen mag je kiezen, het moet niet. In dit gesprek leggen we de verschillen uit tussen de onderzoeken en ook wat de uitkomsten betekenen. Samen met je partner beslis je of jullie screening willen, en zo ja welke. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen: wat betekent een afwijkende uitslag voor ons, willen we het van tevoren weten? Wij begeleiden jullie, zodat jullie uiteindelijk een goed geïnformeerde keuze kunnen maken. Je kunt je alvast voorbereiden op dit gesprek, kijk bijvoorbeeld op www.pns.nl Het counselingsgesprek vindt plaats na de termijnecho.

Hieronder volgt beknopte informatie over de mogelijke screening:

NIPT

De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) is een nieuwe test waarbij in het bloed van de zwangere gekeken kan worden naar DNA afkomstig van de placenta. Het DNA van de placenta is in principe gelijk aan dat van het kind. Zo kun je onderzoeken of het ongeboren kind mogelijk het Down-, Edwards- of Patausyndroom heeft. Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap, in Nederland doe je dan automatisch mee aan het TRIDENT-2 onderzoek en geef je toestemming dat jouw gegevens gebruikt mogen worden voor wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek is niet altijd mogelijk, indien nodig wordt het uitgelegd in het counselingsgesprek. Kjk voor meer informatie op www.meerovernipt.nl

De test kost €175,00 en wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar

 

COMBINATIETEST

De combinatietest bestaat uit twee onderzoeken. Een echo, waarbij de nekplooi gemeten wordt (rond 12-13 weken zwangerschap) en een bloedonderzoek bij de zwangere (rond de 10 weken zwangerschap), waarbij naar twee stofjes wordt gekeken, geproduceerd door de placenta. Deze twee uitslagen worden gecombineerd met de leeftijd van de zwangere en hieruit volgt een kansberekening op het krijgen van een kindje met het Down-, Edwards- of Patausyndroom. Meer informatie in de folder Combinatietest van het RIVM

Ook deze test wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar, de kosten voor een eenling zwangerschap zijn €180,12. Ben je zwanger van een meerling dan kost elk volgend kind €108,74.

 

SEO

De SEO of 20-weken echo is een echo die tussen de 18 en 21 weken zwangerschap gedaan kan worden. Hierbij wordt gekeken of het kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Tevens worden groei en de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld. Indien gewenst kun je bij deze echo ook het geslacht te weten komen, maar bedenk dat het een medische echo is waarbij afwijkingen opgespoord kunnen worden. Meer info in de folder 20 Wekenecho van het RIVM. Dit onderzoek wordt wel vergoed door de zorgverzekeraar.

Meer weten over zwangerschap counseling bij Verloskundig Centrum Sneek? 

Wilt u meer weten over ons en onze praktijk of echocentrum?