Voortekenen bevalling, wanneer bel ik?

Meestal zijn de eerste voortekenen van een bevalling weeën: pijnlijke harde buiken die steeds sterker worden. Vaak begint het met onregelmatige weeën die nog niet zo lang aanhouden. Bij één op de tien bevallingen breken de vliezen voordat de weeën beginnen.

Wanneer moet je de verloskundige bellen?

Ongerustheid
Bel ons altijd:

  • als je ongerust bent over je eigen gezondheid of die van je kindje
  • als je je kindje niet of duidelijk minder voelt bewegen.

Weeën
Bel ons altijd als je een uur lang regelmatige weeën hebt, om de vijf minuten, waarbij de wee ongeveer een minuut aanhoudt. Beval je van je tweede of volgende kindje? Dan kan het zijn dat we andere afspraken met je maken. Dit bespreken we tijdens de controles.

Vruchtwaterverlies / gebroken vliezen
Bel ons overdag altijd. Probeer wat vruchtwater op te vangen, zodat we dit kunnen bekijken. We komen dan bij je langs om verdere afspraken te maken. Bij gebroken vliezen ’s nachts mag je wachten tot de volgende ochtend rond 9.00 uur, tenzij:

  • je nog geen 37 weken zwanger bent
  • het kindje nog niet is ingedaald (dit hoor je tijdens de controle)
  • het vruchtwater groen of bruin is
  • je ook regelmatige weeën hebt

In deze gevallen bel je ons direct, ook 's nachts.

Bloedverlies
Bel ons altijd als je helderrood bloedverlies hebt, zoals een menstruatie. Slijmerig bloedverlies is normaal. Dit kan de slijmprop zijn, of bloedverlies dat ontstaat door het verweken en ontsluiten van de baarmoedermond. Zorg ’s nachts dat je huis goed verlicht is zodat we het gemakkelijk kunnen vinden!

Heb je te maken met voortekenen van de bevalling. Je kunt de dienstdoende verloskundige bereiken op telefoonnummer 0515-412480 (toets 1 voor spoed).